Frågor & svar om Victoria

All about

Om Victoria i Kungens kurva

Vad är Victoria i Kungens kurva?

Victoria är en ny stadsdel i Kungens kurva. Här planeras det för cirka 3 500 bostäder, restauranger, kaféer, grönskande stadsdelspark och mysiga pocketparks i kvarteren. Även flera förskolor, skola och en multi-idrottshall kommer att finnas här. I Victoria finns både stadspuls och gemenskap - två världar som förenas och tillsammans skapar livskvalitet. 

När kan man flytta in i Victoria?

Hela den nya stadsdelen Victoria beräknas stå färdig omkring år 2040 men det kommer finnas möjlighet att flytta in långt innan dess. De första kvarteren planeras att börjar byggas år 2025. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för löpande information!

Kommer det byggas förskolor och skolor i Victoria?

I Victoria planeras det för totalt 6 st förskolor och en F-9 grundskola med plats för cirka 900 elever.  

Vilket typ av service kommer finnas i Victoria?

En stor del av utvecklingen av Victoria handlar om att skapa kvarter där det är lätt att umgås och känna gemenskap. Det ska också vara enkelt att leva ett vardagsliv här. Det kommer därför att finnas flera olika typer av lokaler i området. Lokaler som kan anpassas efter olika verksamheter som exempelvis restauranger, kaféer och annan närservice. 

Varför heter det Victoria?

Namnet Victoria har sitt ursprung i latinets ”victor” som betyder segrare. Det är ett namn som andas styrka och finess – precis som vi vill att den nya stadsdelen ska göra. Victoria hette också Sveriges drottning när Gustaf V:s mytomspunna dikeskörning inträffade – händelsen som fick människor att börja kalla platsen för Kungens kurva.

Vilka står bakom området?

Bostadsutveckling Kungens kurva AB som ägs till hälften av Fastighets AB Balder och till hälften av KF Fastigheter AB, äger merparten av marken där Victoria ska utvecklas. Ungefär 20% av de planerade bostäderna ska byggas, ägas och hyras ut av bolaget Trenum, som i sin tur ägs av Balder och Tredje AP-fonden. Resterande delar av utvecklingen ansvarar Bostadsutveckling Kungens kurva AB för, men beslut kan komma att fattas om avyttring av vissa kvarter till extern part. Inga sådana beslut är tagna i dagsläget.

Huddinge kommun är markägare till cirka 14% av planprogrammets yta, där Bostadsutveckling Kungens kurva AB har en markanvisning. Kommunen ansvarar också för detaljplanearbetet, tar fram exploateringsavtal, ställer krav på områdets gestaltning och är en aktiv samarbetspartner i kommunikationsfrågor. 

Kommer det finnas några grönområden i Victoria?

Även om Victoria kommer ha en modern stadskaraktär kommer det finnas många grönskande inslag i form av så kallade pocketparks. Gröna härliga oaser som bjuder in till både avkoppling och gemenskap. Dessutom kommer Victoria ha en stor stadsdelspark som både knyter samman kvarteren och människorna som bor här.

Kommer det finnas någon idrottsplats i Victoria?

I Victoria kommer det finnas många sätt att springa av sig på. Förutom den stora centrala stadsdelsparken, planeras en stor multi-idrottshall som är anpassad för många olika typer av sporter. Det finns även en befintlig stor idrottsplats i närheten, Segeltorps IP, med flertalet fotbollsplaner och ishall. Granne med idrottsplatsen ligger också ridstall och naturreservatet Gömmaren där du kan vandra, springa och cykla.

Om bostäderna i Victoria

Hur många bostäder byggs i Victoria?

Ungefär 3 500 lägenheter kommer att byggas i Victoria. Det betyder att cirka 10 000 personer kommer att bo här.

Kommer det finnas både hyresrätter och bostadsrätter i Victoria?

Ja, det kommer skapas både bostadsrätter och hyresrätter i olika storlekar. Här ska alla kunna hitta sitt drömhem, oavsett vilken fas i livet man är i.

Vilken typ av bostäder kommer det att finnas?

Victoria utvecklas för att kunna passa de allra flesta faser i livet. Det betyder att vi planerar för både små och stora bostäder. Just nu är det främst lägenheter som är tänkta i Victoria men planering är fortfarande i full gång så det kan komma att ändras.    

När kan man flytta in i Victoria?

År 2025 beräknas de första kvarteren börja byggas. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad när inflyttning planeras.

Hur gör man för att ansöka om bostad i Victoria?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så får du information när vi öppnar ansökningsmöjligheter.

Vad kommer det kosta att bo i Victoria?

Eftersom utvecklingen av Victoria som stadsdel fortfarande pågår, finns det varken priser på bostadsrätterna eller hyresavgifter klara än. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du den senaste informationen.  

Victorias grannar

Vilka affärer finns nära Victoria?

Runt knuten finns Kungens kurva handelsområde som är Skandinaviens största. Hela 25 000 kvadratmeter med allt från mode och sport till hemelektronik och inredning. Här ligger också världens största IKEA, flera matbutiker och den populära handelsträdgården Zetas.

Vilka restauranger och kaféer finns nära Victoria?

I närliggande Kungens kurva shoppingcenter och i nöjespalatset Heron City finns det gott om restauranger och kaféer. Det finns även ett populärt kafé inne på Zetas handelsträdgård.

Vilka nöjen finns nära Victoria?

Runt Victoria finns det gott om nöjen för både stora och små. Här hittar du både Sveriges största Leos Lekland och Nordens största biograf. Äventyrsgolf, escape rooms och trampolinpark finns också ett stenkast från Victoria. Dessutom har du både idrottsplats och ridstall runt knuten. Och för den som trivs bäst ute i naturen, så ligger det underbara naturreservatet Gömmaren en kort promenad bort.

Finns det några grönområden nära Victoria?

Naturreservatet Gömmaren ligger så gott som vägg i vägg med Victoria. Här finns också badsjön Gömmaren med både klippor, brygga och strand. Gömmaren erbjuder härliga naturupplevelser och du kan promenera, cykla, springa och åka skidor på både stigar och leder. I sjön Gömmaren kan du även testa fiskelyckan och på vintern kan du åka skridskor.

Kommunikationer

Vart ligger Victoria i Kungens kurva?

Området Victoria ligger längs Dialoggatan och Kungens kurvaleden i Kungens kurva. Markytan för den nya stadsdelen omfattar ungefär 157 000 kvadratmeter. Information om planerna för hela Kungens kurva finns på Huddinge kommuns hemsida

Hur tar man sig lättast till Victoria?

Förbifart Stockholm kommer göra det enklare att ta sig till Victoria med bil. Redan idag går det flera olika bussar till Kungens kurva och det kommer också vara möjligt att komma hit med tvärbanan då Victoria ligger inom området för planerade Spårväg Syd.

Går det att parkera i Victoria?

Det kommer finnas flertalet parkeringsmöjligheter för boende och besökare i Victoria.

Framtidens stadsdel

Läs mer om utvecklingen här