Konceptet bakom stadsdelsparken – Folkets Kurva
Centralt belägen i Victoria kommer Folkets kurva att ligga, kanske en av Victorias viktigaste pusselbitar för att få stadsdelen att hänga ihop. Hur får man en stadsdelspark att vara något för alla? Det berättar Sara Vikstrand och Fredrik Wennberg från arkitektkontoret Arkitema, hjärnorna bakom konceptet för stadsdelsparken med lång erfarenhet inom yrket.
– Vi vill ge Huddinge kommun den där parken som finns i alla stadsdelar i Stockholms innerstad, som lever året om och är den självklara mötesplatsen. Vi vill ge Huddingeborna och de som bor i stadsdelen en finpark för umgänge, rekreation och firande. Känslan vi vill förmedla är hemkänslan och det folkliga, att det är en plats för alla, säger Sara.
Arkitema var en av tre arkitektbyråer som fick en inbjudan till parallelluppdraget av Inga Medin på projekthuset och lyckades vinna tävlingen med konceptet Folkets Kurva.
– Projektet kändes spännande, utmanade och väldigt roligt så vi var mycket glada över att få förfrågan, säger Fredrik.
Från idé till slutgiltigt koncept
Victoria är en stadsdel som kommer vara levande under de närmsta 20 åren, ständigt vara i utveckling och förändring. Sara och Fredrik tyckte därför det var viktigt att skapa en park som kan förändras i takt med stadsdelen. Med en robust bas med klassisk struktur i botten lades samtida lager genom formspråk och parkens aktivitet.
– Det var viktigt för oss att försöka skapa det som annars saknas i Kungens kurva. Hemkänslan och hemtrivseln, säger Fredrik.
En viktig detalj som Arkitema var noga med i samband med parken och stadsdelsparkens utveckling var att ha det sociala som utgångspunkt men samtidigt inrymma ekologiska värden, alltid se till att bidra till den biologiska mångfalden och ekosystemet.
– Vi hade tidigt en idé om att utgå från en robust struktur men ta den till samtiden. Vi ville låta folket som flyttar till stadsdelen vara med och påverka parken och stadsdelen i stort, säger Sara.
– Den största utmaningen med projektet har varit att skapa övergången från det storskaliga handelsområdet till det lilla livet. Att möta upp storskaligheten och bostadsområdet, säger Fredrik.
En urban stadsdelspark bestående av fyra olika delar
Den nya urbana stadsdelsparken kommer att bestå av fyra olika delar: finparken, öppna gräsytor, plats för lek samt en del med bevarad terräng och vegetation. En av utgångspunkterna för Arkitema har varit att skapa olika karaktärer i parken.
Det kommer bli en multifunktionell och tillgänglig park med en härlig vattenspegel, böljade sittmurar, gångstråk och flexibla öppna ytor. Parkens tanke är att passa alla olika människor, boende men också besökare.
Namnet Folkets Kurva och parkens betydelse för Victoria
Att få in människan och det lilla livet i det storskaliga Kungens kurva har varit centralt för Arkitema. Kungens kurva och stadsdelens namn Victoria kopplar an till det rojalistiska medan parken är gestaltad tydligt åt folket. Fredrik och Sara menar att det saknas parker i Huddinge, särskilt finparker. Parken är också viktig för att hantera övergången från det storskaliga handelsområdet till det gröna naturreservatet Gömmaren.
– Det blir plats för ca 10 000 boende i stadsdelen och parken kommer vara vardagsrummet för de inflyttande, säger Sara.
– Att få rita och projektera en ny stadsdelspark som landskapsarkitekt hör inte till vanligheten, att få börja helt från noll utmärker sig i projekt Victoria för oss båda. Det gör det till ett drömprojekt, avslutar Sara och Fredrik.
Fredrik Wennberg, Arkitema Arkitekt
Sara Vikstrand, Arkitema Arkitekt