Namnlöst-9
Helena Liljedahl, vd på KF Fastigheter

Kungligt möte mellan stad och natur

Just nu utvecklar Fastighets AB Balder och KF Fastigheter tillsammans med Huddinge kommun cirka 3 500 lägenheter i Kungens kurva som kommer att göra det tidigare handelsområdet till en komplett stadsdel med närhet till både parker, natur, skolor och all tänkbar service.

Ända sedan kung Gustav V år 1946 körde av vägen och gav Kungens kurva dess namn har platsen varit välkänd i Stockholm, främst för sin stora handelsplats med IKEA i centrum. Just nu skapas stadsdelen Victoria i Kungens kurva, namnet har sitt ursprung från latinets ”victor” som betyder segrare. Ett namn som andas styrka och finess – precis som den nya stadsdelen ska göra.

– Victoria kommer ge området kring Kungens kurva en helt ny karaktär. En förstad till huvudstaden och en plats för livets alla kontraster. Här skapas trivsamma hem i energifulla och kreativa kvarter. Tillsammans med den befintliga handelsplatsen skapas en ny typ av boendemiljö där allt du behöver finns i närområdet, säger Annika Eriksson, ansvarig fastighetsutvecklare på Balder.

ETT KUNGLIGT MANHATTAN

Victoria är en ambitiös satsning med modern arkitektur och gröna inbjudande stadsrum där färger och materialval ska bidra till kvarter som andas livfullhet och som inspirerar. Det kommer att bli en tät kvartersstad med en stor park i mitten: en 18 000 kvadratmeter urban park med träd, kullar och en damm, som med de höga bostadshusen omkring för tankarna till Central Park i New York.

– Här kommer det bästa från flera olika världar att mötas. Lekplatser, en stor damm och mer naturligt bevarad natur. Parken tillsammans med den täta kvartersstrukturen och densiteten på byggnaderna ger en känsla av Manhattan, ett Royal Manhattan, säger Helena Liljedahl, vd på KF Fastigheter.

ALLT PÅ ETT STÄLLE

Totalt kommer det byggas ca 3 500 bostäder men Victoria ska inte bara bli ett bostadsområde utan en komplett stadsdel. Intill parken kommer det finnas ett torg med butiker, ett stråk med caféer, restauranger och närservice. Dessutom planeras en grundskola för ca 900 elever, sex förskolor samt en stor idrottshall.

– I Kungens kurva finns fantastiska men oupptäckta boendekvaliteter. Här kommer allt finnas vägg i vägg, runt hörnet, eller på andra sidan gatan. Det ska bli en levande stadsdel där man kan bo tryggt, strosa i parkerna, äta, uträtta ärenden, mötas och leva ett gott liv, säger David Johansson, vd för JV-bolaget Victoria Kungens kurva AB och regionansvarig fastighetsutveckling på Balder.

Runt om i Victoria finns utöver den stora stadsdelsparken också flera pocket parks, små grönskande oaser som mjukar upp och skapar lummiga mötesplatser. Förutom de många parkerna som knyter samman bostadshusen finns även Gömmarens naturreservat runt knuten dit man kan dra sig undan och ladda batterierna.

– Gömmaren erbjuder friluftsliv året runt. Här kan man ha picnic, jogga, fiska i en vacker klar vattensjö och bada från både sandstrand, klippor och bryggor säger David Johansson.

NY SPÅRVÄG ÖKAR NÄRHETEN

Victoria kommer att bli en naturlig del av Kungens kurva, där handelsområdet och bostadsområdet kompletterar varandra. Bra service kommer finnas utanför dörren samtidigt som nya kommunikationer kommer att öka närheten till Stockholm city.

– I samband med inflyttning kommer Spårväg syd stå klar med en station utanför din port som enkelt och hållbart tar dig vart du vill. Lägg till infrastruktursatsningar som Förbifart Stockholm och Tvärförbindelse Södertörn och du förstår att du kommer kunna resa enkelt till och från ditt hem, säger Annika Eriksson.

HÅLLBARA BOSTÄDER

De första invånarna i Victoria kommer flytta in runt år 2027 men redan nu kan man lämna in intresseanmälan till de cirka 3 500 lägenheter som Balder och KF Fastigheter utvecklar tillsammans med Huddinge kommun.

– Lägenheterna kommer att byggas utifrån ett hållbarhetsperspektiv med ambitionen om att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver eller Svanen. Det kommer att bli både hyresrätter och bostadsrätter som uppfyller den moderna människans krav på framtidens boende med öppna planlösningar, stort ljusinsläpp och underbara balkonger. En plats som sätter guldkant på livets vardagliga stunder, säger David Johansson.

Lämna intresseanmälan på victoriakungenskurva.se för att inte missa någon information om projektet. Du kan också följa Victoria på Instagram via @victoriakungenskurva.

park
Stadsdelen Victoria i Kungens kurva kommer att bli en tät kvartersstad med en stor park i mitten som för tankarna till Central Park i New York.

Sara Revström som är arkitekt på ÅWL Arkitekter

Relaterade nyheter

28 april, 2022

Artikel – Fredrik Wennberg & Sara Vikstrand, Arkitekter

Hur får man en stadsdelspark att vara något för alla? Fredrik Wennberg och Sara Vikstrand från Arkitema har tagit fram konceptet Folkets Kurva, som kommer bli den nya stadsdelsp...
12 april, 2022

Utformningen klar för nya stadsdelsparken i Victoria Kungens kurva

Nu är konceptet för den nya stadsdelsparken i Victoria Kungens kurva satt. Bland tre inkomna gestaltningsförslag föll valet på arkitektkontoret Arkitemas konceptidé Folkets kurv...