Kvartersgatan i stadsdedeln Victoria i Kungens kurva
Helena Liljedahl, vd på KF Fastigheter

Skisserna bakom Victoria 

Hur gör man en av Sveriges mest kända handelsplatser till en charmig stadsdel med hem för tusentals personer? Sara Revström och James Martin från ÅWL Arkitekter har fått i uppdrag att rita Victoria, en helt ny stadsdel i Kungens kurva. 

– Det känns fantastiskt spännande att få utveckla en helt ny stadsdel på en så ikonisk plats som Kungens kurva, säger Sara Revström. 

2026 planeras det för första inflyttningen i Victoria och visionerna för projektet är stora. 

– Vi har arbetat med en tät struktur för att få till en urban stadsdel. Det här är inget bostadsområde, det här är en stadsdel vi skapar, säger James Martin. 

Natur att njuta av

Och det är människorna som kommer göra platsenHär kommer finnas hem med 3 500 bostäder när Victoria står klart. På välplanerade stråk och kringelikrokar mellan stad och natur kommer folk att röra sig under dygnets alla timmar. Centralt i Victoria görs plats för projektets mittpunkt, stadsdelsparken.  

– Det här är en urban park. Då man har hela naturreservatet runt hörnet så fyller parken andra funktioner än skogen. Parken kopplar också samman stadsdelen, säger Sara. 

Mycket grönska och naturligt bevarad mark med kuperat landskap i ena delen. Damm och planteringar med välklippta gräsmattor och lekplatser i den andra. Det är här det är tänkt att du som boende i Victoria ska spendera många timmar av ditt dygn. Ett offentligt rum som kopplar kvarteren till varandra. 

– Att det kommer bo människor här och finnas grönska och en stor park kommer göra det till ett helt annat område än vad det är idag. Handelsområden är väldigt storskaliga, idag är det svårt att gå i området. Victoria kommer bidra med en helt annan struktur som också kommer skapa trygghet i stadsdelen, säger Sara.

– Vi har sett till att det finns tydliga kopplingar mellan stadsdelen och resten av Kungens kurva. Vår täta struktur bidrar med trygghet och tillgänglighet. Man kommer inte behöva lämna stadsdelen för att få vardags pusslet att gå ihop, här har man nära till alltsäger James.

Särskilt viktig blir den skola och flertalet förskolor som byggs i området. 

– Det är en viktig faktor när man flyttar till en stadsdel. Skola och förskola kommer ge liv och rörelse till området under hela dagen, säger James.

En förstad till huvudstaden

Victoria kommer byggas som en kvartersstad menar Sara och James. Hårt arbete har lagts ner för att ge stadsdelen förutsättningar för att vara en hållbar och modern förstad till Stockholm. Men det blir också en stadsdel som är unik på många sätt. 

– Redan i den första skissen vi gjorde för Victoria hade vi idén om en tät kvartersstad med liv och puls. Den idén har hållit i sig. Balder, KF Fastigheter och Huddinge kommun har alla varit positiva och tillsammans med oss ständigt velat framåt, säger James.

– Det är kanske inte den platsen man idag tänker på som ett område att bo i, men här finns så mycket boendekvaliteter, avslutar Sara. 

20171218 – ÅWL Medarbetare_ James Martin_4093 – mindre
James Martin, ÅWL Arkitekter

Sara Revström som är arkitekt på ÅWL Arkitekter
Sara Revström, ÅWL Arkitekter

Relaterade nyheter

27 juni, 2022

Artikel – Kungligt möte mellan stad och natur

Läs om Huddinge kommuns utveckling och vårt Victoria. Ta del av alla tankar kring det kungliga mötet mellan stad och natur.
28 april, 2022

Artikel – Fredrik Wennberg & Sara Vikstrand, Arkitekter

Hur får man en stadsdelspark att vara något för alla? Fredrik Wennberg och Sara Vikstrand från Arkitema har tagit fram konceptet Folkets Kurva, som kommer bli den nya stadsdelsp...