Grönskande stadspark i Victoria i Kungens kurva
Helena Liljedahl, vd på KF Fastigheter

KF Fastigheter & Balder skapar tillsammans en ny stadsdel i Kungens kurva

I Kungens kurva utvecklas en helt ny stadsdel med moderna bostäder, skola, förskolor och härliga parker. På en av Sveriges mest kända handelsplatser ska nu hem introduceras och ge en helt ny charm till området.  

– Kungens kurva är idag ett handelsområde men har potential att vara så mycket mer. Här har man närhet till Gömmarens naturreservat, idrottsanläggningar och all sorts handel. Addera bostäder, restauranger, skolor och mysiga bostadskvarter så förstår du att det här kommer vara ett fantastiskt ställe att bo på i framtiden, säger Helena Liljedahl vd på KF Fastigheter.

Från början var tanken att KF Fastigheter skulle göra plats för ett Coop Forum i området men det är snart 15 år sen. Sen dess har visionerna växt. Snabbt tog en idé om en förstad till huvudstaden form. Tillsammans med Fastighets AB Balder och Huddinge kommun byggs nu Victoria, en stadsdel med 3 500 bostäder, skola, förskolor, torg och mysiga kvarter. 

– Victoria byggs i en kvartersstruktur. Det är många mindre kvarter som tillsammans bildar området. Husen har olika höjder vilket tillsammans med de naturliga nivåskillnaderna som finns skapar ett spännande och mer levande område.

Imponerande stadsdelspark

Centralt i Victoria byggs en stadspark som för tankarna till Central Park och New York. Ambitionen är tydlig. Det här är en park som ska bli unik för bostadsprojekt i Sverige. 

– Victoria är byggt runt den här parken som kommer att ha plats för flera olika rum. Lekplatser, en stor damm och mer naturligt bevarad natur. Parken tillsammans med den täta kvartersstrukturen och densiteten på byggnaderna ger en känsla av Manhattan, ett Royal Manhattan. 

Tillsammans med Balder äger KF Fastigheter det joint venture-bolag som skapats för att utveckla Victoria.

– Det är ytterligare en usp för projektet att KF Fastigheter och Balder delar samma värderingar och tro på Victoria. Det här är ett projekt som kommer pågå under säkert 20 års tid så vårt samarbete är avgörande.

En av de viktigaste frågorna som diskuterats är den trygghet som Victoria kommer ge området. Här kommer det röra sig människor under dygnets alla timmar och särskilt viktig är den skola som byggs. 

– Den ska leva sju dagar i veckan och ha en verksamhet även på kvällar och semestertider. Skolan ska vara en fyr där ljuset strömmar ut och människor rör sig omkring. Här ska man kunna ha föreningsliv, kurser och utbildningar.

Hållbart boende

I Victoria skapas också förutsättningar för ett hållbart och modernt boende. Samtliga byggnader uppnår miljöbyggnadscertifiering silver och kommer vara svanenmärkta. Idag är Kungens kurva ett område man tar bilen till. Men Victoria kommer göra området mer promenadvänligt och med infrastruktursatsningar som Förbifart Stockholm och Spårväg Syd har man alla förutsättningar för ett hållbart och modernt liv här. 

Helena Liljedahl, vd på KF Fastigheter
Helena Liljedahl, vd på KF Fastigheter

Relaterade nyheter

27 juni, 2022

Artikel – Kungligt möte mellan stad och natur

Läs om Huddinge kommuns utveckling och vårt Victoria. Ta del av alla tankar kring det kungliga mötet mellan stad och natur.
28 april, 2022

Artikel – Fredrik Wennberg & Sara Vikstrand, Arkitekter

Hur får man en stadsdelspark att vara något för alla? Fredrik Wennberg och Sara Vikstrand från Arkitema har tagit fram konceptet Folkets Kurva, som kommer bli den nya stadsdelsp...