Namnlöst-9
Helena Liljedahl, vd på KF Fastigheter

Utformningen klar för nya stadsdelsparken
i Victoria Kungens kurva

Nu är konceptet för den nya stadsdelsparken i Victoria Kungens kurva satt. Bland tre inkomna gestaltningsförslag föll valet på arkitektkontoret Arkitemas konceptidé Folkets kurva. Den centralt placerade stadsdelsparken kommer erbjuda mötesplatser, rekreation och grönytor till såväl boende som besökare.  
 

Fastighets AB Balder och KF Fastigheter samäger joint venture-bolaget Victoria Kungens Kurva AB som skapats för att utveckla den framtida stadsdelen Victoria. Byggstart är planerad till 2023 och när området är klart kommer där bland annat finnas cirka 3 500 bostäder, skola, förskolor, restauranger, vård, närservice och en park. Alla viktiga delar för en attraktiv och levande stadsdel.

Tillsammans med Huddinge kommun har JV-bolaget Victoria Kungens Kurva AB utfört ett parallellt skissuppdrag för att få fram förslag på utformningen av den viktiga stadsdelsparken. Bland väl utförda och fina förslag från tre arkitektkontor var det Arkitemas förslag som bedömningsgruppen ansåg utmärkte sig med extra tydligt arkitektoniskt uttryck och kvalitet.

- Det var hög kvalitet på alla förslag men konceptidén Folkets kurva är det vi tycker identifierar visionen om Victoria allra bäst. Den nya parken kommer få många värden som berikar livskvaliteten för områdets invånare och den är en viktig pusselbit i arbetet med att skapa en komplett stadsdel, säger David Johansson, Regionchef Fastighetsutveckling på Balder och VD för Victoria Kungens Kurva AB.

Den urbana stadsdelsparken kommer bestå av fyra delar: finparken, öppna gräsytor, plats för lek samt en del med bevarad terräng och vegetation. Folkets kurva ska bli en multifunktionell och tillgänglig park med stor bredd av aktivitetsmöjligheter. Parkens naturliga vattendrag kommer att kompletteras med anlagd vattenspegel och det valda skissförslaget har också en god trygghetsaspekt med bland annat stor visuell kontakt, smart och genomtänkt belysning.

- Vi är mycket glada över att Victoria Kungens kurva och Huddinge kommun valt vårt förslag. Den här parken erbjuder många möjligheter för boende och besökande att göra den till sitt vardagsrum, samtidigt som den bjuder på estetiska kvalitéer utöver det vanliga. Vi ser fram emot ett givande samarbete framöver, säger Per Axelsson, Affärsområdeschef på Arkitema.

Utformningen av stadsdelen Victoria sker genom ett nära samarbete mellan JV-bolaget och Huddinge kommun. Tillsammans arbetar aktörerna med stadsutvecklingen och för den gemensamma visionen om Victoria som en förstad till huvudstaden.

- En grönskande stadsdelspark har redan från start varit en viktig del av gestaltningen för den nya stadsdelen i Kungens kurva. Parkens utformning är en viktig pusselbit i arbetet med detaljplanen, säger Heléne Hill, Samhällsbyggnadsdirektör, Huddinge kommun.

Idékonceptet Folkets kurva ska bearbetas vidare i en programhandling under 2022. Om allt går enligt plan börjar arbetet med Victorias stadsdelspark 2023 och kan då stå klar runt 2030. Totalt omfattar stadsdelsparken cirka 18 000 kvm, som efter färdigställande övergår till Huddinge kommun.


För mer information, vänligen kontakta:

Heléne Hill, Samhällsbyggnadsdirektör i Huddinge kommun, telefon +46 (0)8-535 365 48

Per Axelsson, Affärsområdeschef Arkitema, telefon +46 (0)708 858 482

David Johansson, Regionansvarig Fastighetsutveckling Balder samt VD för Victoria Kungens Kurva AB, telefon +46 (0)8-508 837 14

Eva Jonasson, Presskommunikatör på Balder, telefon +46 (0)31-10 79 44

 

Bilder
”Folkets kurva – Parktorget”: Stadsdelen Victoria i Kungens kurva kommer när allt står klart att omfatta cirka 3 500 bostäder, skola, förskolor, restauranger, vård, närservice och en centralt placerad stadsdelspark. Bild: Arkitema

”Folkets kurva – Skogsslingan”: I den urbana stadsdelsparken Folkets kurva finns plats för såväl naturlig som anlagd vegetation och vattendrag. Bild: Arkitema

”Victoria – Balkong”: Balder och KF Fastigheter samäger ett joint venture-bolag som skapats för att utveckla den framtida stadsdelen Victoria i Kungens kurva. Bild: ÅWL Arkitekter

720_2
720

Relaterade nyheter

27 juni, 2022

Artikel – Kungligt möte mellan stad och natur

Läs om Huddinge kommuns utveckling och vårt Victoria. Ta del av alla tankar kring det kungliga mötet mellan stad och natur.
28 april, 2022

Artikel – Fredrik Wennberg & Sara Vikstrand, Arkitekter

Hur får man en stadsdelspark att vara något för alla? Fredrik Wennberg och Sara Vikstrand från Arkitema har tagit fram konceptet Folkets Kurva, som kommer bli den nya stadsdelsp...